Sport
4 tekenen dat je jezelf overwerkt in de sportschool, volgens sporttherapeuten

4 tekenen dat je jezelf overwerkt in de sportschool, volgens sporttherapeuten

Fitness is al lang gevuld met goedkope clichés die ons zogenaamd motiveren om harder te werken. “Voel de brand.” “Ga hard of ga naar huis.” “Pijn is zwakte die het lichaam verlaat.” De gedachte is dat als we meer moeite doen, we sneller resultaten zullen zien.
Maar meer is niet altijd beter, vooral niet als het om lichaamsbeweging gaat. Door dag in dag uit inspannende trainingen te volgen of de intensiteit te ver op te voeren, kan ons lichaam over de rand worden geduwd.

Volgens Kevin M. Cronin, PT, ATC, JSCC, een fysiotherapeut en eigenaar van ARC Physical Therapy in Illinois, treedt overbelasting op “wanneer de moeilijkheid van de oefening groter is dan wat het lichaam aankan zonder de lichaamseigen beschermende fasciale reflexen te activeren.” Dit kan leiden tot een aantal pijnlijke aandoeningen, van mild en vluchtig tot chronisch en ernstig, voegt hij eraan toe.

Wanneer fysieke stress niet in evenwicht wordt gebracht met voldoende rust, kunnen blessures en weefselafbraak het gevolg zijn. Of je nu zware gewichten optilt of traint voor een triatlon, er zijn verschillende veelbetekenende rode vlaggen die erop kunnen wijzen dat je misschien overwerkt in de sportschool, zegt Karena Wu, DPT, OCS, een in New York gevestigde fysiotherapeut. Hier zijn er vier waar sporttherapeuten willen dat je op let – en wat informatie over wat je kunt doen om je lichaam te helpen herstellen als je te ver bent gegaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *